vineri

Istoria Internetului III

  • In anul 1989, numarul gazdelor ajunge la incredibilul numar (pentru acea perioada), 100.000. Se conecteaza la NSFNET Australia, Germania, Israel, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Noua Zeelanda si Porto Rico, urmate in 1990 de Argentina, Austria, Belgia, Brazilia, Chile, Elvetia, Grecia, India, Irlanda, Coreea si Spania.
  • Anul 1990 a fost unul aparte, fiind anul in care ARPANET a incetat sa existe. Astfel s-a scris istoria acestei organizatii, inceputa in 1957, si ale carei baze s-au pus in 1966, si care a luat practic fiinta in 1969. 21 de ani de existenta fara de care Internetul nu ar fi ceea ce este astazi.
  • Archie (Archive) a fost un program creat de Alan Emtage si Bill Heelan, o prima incercare de organizare a informatiei pe Internet (indexarea siturilor FTP).
  • Ia fiinta EFF (Electronic Frontier Foundation) la initiativa lui Mitch Kapor. EFF este un grup non-profit, care are ca scop principal protejarea drepturilor persoanelor care navigheaza pe Internet. Daca doresti sa afli mai multe despre aceasta organizatie, poti sa o faci vizitand adresa www.eff.org.
  • Au avut loc si doua intamplari mai „deosebite” in acest an. Prima este leagta de „mitul prajitorului de paine”.
  • Dan Lynch, presedinte al Interop Internet Networking Show, i-a promis lui John Romkey in 1989 ca ii va da un premiu in anul urmator daca va reusi sa conecteze la Internet un prajitor de paine.
  • „Ceea ce parea o gluma s-a transformat insa intr-un fapt real. Lucrand impreuna cu prietenul lui, Simon Hackett, Romkey a conectat un astfel de prajitor (Sunbeam Deluxe Automatic Radiant Control Toaster) la Internet. Evenimentul a devenit atractia numarul unu a show-ului Interop.
  • De fapt prajitorul fusese conectat printr-o retea TCP/IP, si controlat prin SNMP MIB (Simple Networking Management Protocol Management Information Base). Avea in fond un singur control (de pornire/oprire), iar „nuanta” mai mult sau mai putin inchisa a painii era data de durata de prajire (cat timp era tinut aparatul in functiune). Totusi era nevoie de interventia unei fiinte umane pentru a introduce feliile de paine in aparat. Aceasta „problema” s-a rezolvat un an mai tarziu, cand, in cadrul aceluiasi eveniment a fost adaugat un mic sistem „robot”, controlat de asemenea prin Internet, care apuca si introducea singur painea in prajitor.” http://livinginternet.com/i/ia_myths_toast.htm
  • Celalalt eveniment de care pomeneam, l-a avut in prim plan pe controversatul personaj Kevin Poulsen (a carui viata o poti gasi prezentata in detaliu in celebra carte „The Watchman: The Twisted Life and Crimes of Serial Hacker Kevin Poulsen”). Ce s-a intamplat de fapt? Postul de radio Kiis FM (nici o legatura cu postul romanesc cu nume aproximativ identic :) ) organizase un concurs „Win a Porsche by Friday” (Castiga un Porsche pana vineri), in care cel de-al 102-lea apelant castiga un Porsche in valoare de 50.000 USD. Kevin si cativa amici s-au asezat in fata calculatoarelor, au obtinut controlul asupra celor 25 de linii telefonice ale postului, blocand toate apelurile in afara de ale lor insisi. In acest fel, normal ca Poulsen a fost cel de-al 102-lea apelant, iar mai tarziu a fost prezent la sediu pentru a-si „ridica” premiul…
  • 1991 este anul lansarii „Gopher”, protocolul de cautare si remediere a documentelor in retea.
  • Tot acum este prezentat si programul de criptare PGP (Pretty Good Privacy – www.pgp.com ), opera lui Philip Zimmermann. Cu toate ca a ajuns cel mai folosit program de criptare in toata lumea, Zimmermann a devenit tinta unei investigatii care a durat mai bine de trei ani, in care Guvernul l-a acuzat ca a violat restrictiile in ceea ce priveste exportul de software criptografic. Despre acest soft s-a spus ca daca este folosit cum trebuie, poate genera mesaje atat de bine protejate, incat nici agentiile guvernamentale (NSA – www.nsa.gov ) nu sunt capabile sa sparga codul.
  • In august 2004, Zimmermann a fost selectat in Heinz Nixdorf MuseumsForum’s Wall of Fame pentru contributiile aduse la progresul tehnologiei informatiei.
  • Un alt soft interesant lansat tot in aceasta perioada a fost browserul-text Lynx pentru Unix, creatie a lui Lou Montulli.
  • Este imposibil sa fii din generatia 60-70 si sa nu fi auzit la inceputul anilor 90 despre celebrul virus Michelangelo. Fie ca se pricepeau sau nu, toata lumea discuta despre virusul care pe 6 martie 1992 (517 ani de la nasterea celebrului artist) va „distruge” calculatoarele. In cele din urma s-a dovedit ca lucrurile nu au stat chiar asa pe cum se astepta toata lumea. Oricum cei pasionati, si care nu au avut pana acum ocazia sa vada si sa analizeze codul, o pot face vizitand adresa www.wbglinks.net/pages/history/stuffwbgl/html/michelangelo.html.
  • Apare termenul WWW (World-Wide Web) lansat de CERN, avandu-l pe Tim Berners-Lee ca principal dezvoltator (www.w3.org/People/Berners-Lee/).
  • Primul server Web este nxoc01.cern.ch, lansat la sfarsitul anului 1990, si care ulterior a fost redenumit info.cern.ch. Se realizeaza upgrade-ul backbone-ului NSFNET la T3 (44,736Mbps), iar traficul depasesete 1 bilion de bytes/luna (10 miliarde de pachete/luna).
  • Dintre evenimentele mai importante care au avut loc in 1991, poate ca ar mai merita mentionate lansarea limbajului de programare Python, a Linux-ului 0.01 (a carui sursa avea 64KB), precum si conectarea la NSFNET a Africii de Sud, Croatiei, Hong Kong-ului, Poloniei, Portugaliei, Sinagapore, Taiwanului, Tunisiei si Ungariei. In 1992 numarul gazdelor atinge 1 milion, si apare expresia „surfing the Internet”(a naviga pe Internet). De fapt, termenul „net-surfing” mai aparuse pe USENET cu cateva luni inainte.
  • Se conecteaza la NSFNET Antarctica, Camerun, Cipru, Ecuador, Estonia, Kuweit, Letonia, Luxemburg, Malaiesia, Slovenia, Thailanda si Venezuela. Avand in vedere ca Romania avea sa se conecteze abia un an mai tarziu, mi s-a parut amuzant ca tari precum Antarctica, Kuweit sau Thailanda ne-au luat-o inainte…:).
  • In 1993 apare versiunea 1.0 a browserului Mosaic. Doi dintre liderii echipei care au dezvoltat browserul la NCSA (National Center for Supercomputing Applications) au fost doua persoane „cu greutate”, si anume Marc Andreesen (unul dintre fondatorii Netscape) si Jim Clark (unul dintre fondatorii Silicon Graphics).
  • Este bine sa retinem acest an, si poate chiar si data exacta (30 aprilie 1993), fiindca este momentul in care CERN a anuntat ca WWW-ul este gratuit pentru toata lumea. (Cum ar fi fost astazi daca ar fi trebuit sa platim taxe pentru a naviga pe Internet?!).
  • In luna iunie a acestui an, erau online exact 130 de situri. Studiul efectuat de Netcraft in luna aprilie a anului 2005 avea sa arate ca in luna respectiva (aprilie 2005) erau online 62,286,451 de situri!
  • In acest an apar si alte tipuri de daunatori in afara de celebrii virusi. Se conecteaza la NSFNET Bulgaria, Costa Rica, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Federatia Rusa, Fiji, Ghana, Guam, Indonezia, Kazakhstan, Kenya, Liechtenstein, Peru, Romania, Turcia, Ucraina si Insulele Virgine.
  • Un an mai tarziu, in 1994 se sarbatoreste cea de-a 25-a aniversare a Internetului/ARPANET-ului. Acesta a fost unul bogat in evenimente legate de Internet si unul determinant pentru istoria Internetului. Sunt lansate browserele Opera si Netscape.
  • Hakon Lie si Bert Bos dezvolta ceea ce avea sa poarte denumirea de CSS (Cascading Style Sheets – Folie de stil in cascada).
  • David Filo si Jerry Yang studenti la Inginerie Electrica in cadrul Universitatii Stanford, au infiintat un ghid al siturilor web, care mai tarziu avea sa fie denumit yahoo.com. Ideea initiala a fost aceea de a tine evidenta intereselor personale pe Internet. Situl se numea initial „Jerry’s Guide to the World Wide Web – Ghidul lui Jerry catre WWW”, insa acesta s-a transformat in Yahoo!, acronim de la Yet Another Hierarchical Officious Oracle.
  • Craciunul anului 1994 nu va fi uitat niciodata probabil de Kevin Mitnick, care a fost prins si retinut cu ajutorul specialistului in securitate Tsutomu Shimomura. In acest an se conecteaza la NSFNET: Algeria, Armenia, Bermuda, Burkina Faso, China, Columbia, Filipine, Jamaica, Jordan, Liban, Lituania, Macao, Maroc, Noua Caledonie, Nicaragua, Niger, Panama, Senegal, Sri Lanka, Swaziland, Uruguay si Uzbekistan.
sursa:myc.ro