luni

Windows 7 Beta - gata de download

Steve Ballmer, CEO-ul Microsoft, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc pe 7 ianuarie la CES 2009 disponibilitatea versiunii beta a sistemului de operare Windows 7. Aceasta poate fi  descărcată de către dezvoltatorii software MSDN şi testerii de la TechNet şi TechBeta începând chiar de pe 8 ianuarie. Publicul larg va fi invitat să descarce şi să încerce noul sistem Microsoft din data de 9 ianuarie 2009. O veste bună pentru noi este că Windows 7 Betava conţine aproape toate facilităţile pe care le vom regăsi în versiunea finală, versiune ce îşi va face debutul probabil la începutul lui 2010.

Multe dintre aspectele lui Windows 7 au fost deja prezentate în nenumărate ştiri şi articole. Aşteptările noastre sunt foarte mari după semi-eşecul înregistrat de Vista. Ca o paranteză, să ne aducem aminte că XP-ul durează pe piaţă de mai bine de şapte ani şi încă este apreciat, în timp ce Vista stârneşte în continuare controverse, chiar şi după lansarea unui Service Pack şi a numeroase update-uri.

Dacă trecerea de la ’98 la XP s-a făcut într-un mod agreabil (oare câţi dintre noi am revenit la Win’98 după ce am instalat XP-ul), nu la fel putem spune şi despre Vista. Din experienţa proprie şi din discuţiile purtate cu mulţi utilizatori PC, majoritatea au revenit la XP după o experienţă Vista presărată cu probleme.

Windows 7 vine ca un fel de Mesia al software-ului, cu scopul clar de a ne face să uităm că a existat cândva un sistem pe nume Vista. Lăsând în urmă promisiunile despre uşurinţa în utilizare şi noile servicii (Home Group, Quick Add, Internet Media Room etc.), sperăm să nu mai vedem atâtea incompatibilităţi şi bug-uri şi desigur ne dorim ca noul sistem Microsoft să se mişte bine.

Windows 7 BetaSteve Ballmer vorbeste despre Windows 7 Beta

Cerinţele hardware minime necesare rulării Windows 7 sunt: sistem PC cu procesor la 1 GHz1 GB RAM16 GB spaţiu liber pe HDD, placă video cu 128 MB memorie şi suport DirectX 9.

În cazul configuraţiei de mai sus, nu putem emite mari pretenţii şi oricum majoritatea sistemelor PC din ziua de azi îndeplinesc aceste minime cerinţe. Un sistem dual-core cu 4 GB de RAM ar trebui să fie suficient pentru un Windows care să zbârnâie.

Pe de altă parte, Ballmer a pomenit şi despre evoluţiatehnologică în contextul crizei economice mondiale. Aceasta nu are cum să afecteze creşerea tehnologică şi în niciun caz nu vom avea parte de o involuţie a lumii digitale în care trăim. “Nu există cale de întoarcere de la acest univers la care suntem bine conectaţi”, a spus Ballmer. Apropo de lumea digitală, acelaşi showman din vârful companiei a spus că PC-ul, telefonul şi TV-ulse vor integra într-un aşa zis “ecosistem digital”, fiind interconectate pentru a crea o experienţă nouă utilizatorilor.

În final, să mai spunem că sistemele Microsoft domină piaţa cu un procentaj de peste 90 %, restul plăcintei fiind împărţit de Linux şi Mac OS. Majoritatea incontestabilă deţinută de gigantul din Redmond s-a format însă în urmă cu mulţi ani, iar publicul s-a obişnuit cu aceste sisteme şi puţini au dorit să încerce şi altceva. O dată ce ai tot ce îţi trebuie de la un software, comoditatea te face să treci peste unele probleme (cum ar fi cele de securitate, bug-uri etc.) şi să rămâi fidel acestuia. 

sursa: go4it