vineri

Un surub la pret de 61,31 Euro!

Pe un site a fost publicată o factură relativ ciudata. Un surub pentru un dispozitiv Sony a fost vândut la preţul ( record... zic eu) de 61,31 Euro! Stirea se pare ca a fost verificata de mai multi intermauti , si ..... pentru cei interesati de respectivul surub ..... pretul lui e in continua scadere. La ora la care verificam si eu informatia .... figura cu sold zero :-)

joi

Evolutia APPLE .... intr-o fotografie

INTERNETUL INTRĂ IN COLAPS PÂNĂ ÎN 2010

Până în 2010 se va produce o criză a internetului, avertizează un grup de experţi citaţi marţi de BBC Online. Navigarea pe internet va redeveni o problemă de răbdare ca şi în perioada în care erau folosite conexiunile prin modem dial-up. Problemele vor apărea ca urmare a diferenţelor dintre cerinţele de acces la internet de mare viteză, tip broadband, ale utilizatorilor şi posibilităţile de lărgire ale acestei benzi. Analiştii americani de la firma Nemertes Research au prevăzut o micşorare drastică a vitezelor de navigare, pe măsură de internetul va trebui să facă faţă unui nivel din ce în ce mai mare de input şi output de date.Pentru a evita producerea unui astfel de blocaj este nevoie de investirea unei sume de peste 137 miliarde de dolari la nivel global pentru modernizarea reţelelor broadband. Numai în Statele Unite ale Americii vor fi nevoie de 55 de miliarde de dolari pentru a se acoperi prăpastia dintre cererea de broadband şi capacitatea de ofertă. Acest studiu a fost finanţat de Internet Innovation Alliance (IIA), organizaţie ce susţinea extinderea internetului de mare viteză de tip broadband pe teritoriul SUA.
sursa:Antena3.ro

Windows Vista mai slab decat XP cu Service Pack3

Cei care au sperat într-o evoluţie a Windows prin Vista sau Vista cu primul Service Pack au fost dezamăgiţi de performanţele slabe ale sistemului de operare. Există însă o speranţă pentru utilizatorii Microsoft Windows. Va apărea versiunea XP cu Service Pack 3 (SP3) care „zboară” în comparaţie cu mai noul Vista. Cercetătorii de la Devil Mountain Software au descoperit, în urma unor teste, că Windows XP SP3 este de două ori mai rapid decât Vista cu sau fără Service Pack 1 instalat. „Bătălia” organizată de oamenii de ştiinţă de la Devil Mountain s-a dat prin aşezarea, faţă în faţă, a două sisteme cu aceeaşi configuraţie: Dell XPS M1710, 2GHz Core 2 Duo CPU, 1GB RAM şi placă video nVidia GeForce Go 7900GS. În timp ce Vista SP 1 a „dat rateuri” în materie de viteză, XP s-a comportat foarte bine. „Se preconizează ca Windows XP SP3 va fi un "must have" update pentru majoritatea utilizatorilor care folosesc încă versiunea mai veche dar mai bună a sistemului de operare dezvoltat de Microsoft. Vista este acum de două ori mai încet decât fratele său”, a dezvăluit unul dintre membrii Devil Mountain Software citat de Softpedia.com. Microsoft a anunţat că Windows Vista cu Service Pack 1 şi XP cu SP 3 sunt încă în stadiul de cercetare şi de aceea nu pot să ofere o experienţă totală. Se preconizează că, Vista cu SP1 va fi lansat în prima parte a anului viitor, iar XP cu SP3 va apărea la jumătatea lui 2008.
sursa: antena3.ro

marți

XPS One - computerul all-in-one de la Dell

Dupa ce a testat publicul pentru un timp, Dell a dezvaluit un computer all-in-one care combina monitorul si unitatea centrala intr-o singura piesa. XPS One va fi disponibil ca sistem care prezinta doar un ecran widescreen, un mose si o tastatura. Capacitatile de procesare si celelalte componente vor fi montate in ecran. Sistemele vor fi disponibile in patru formate diferite pentru diferite tipuri de audienta: Essential One, Music One, Performance One si Entertainment One. Toate cele patru sisteme vor prezenta ecrane de 20 de inci, procesoare Intel Core 2 Duo, Windows Vista Home Premium, harduri cu 250GB, memorie de 2GB, un tuner TV si o telecomanda. Sistemul Music One va beneficia si de casti wireless pentru iubitorii de muzica. Facute celebre de catre iMac-urile Apple, computerele all-in-one au fost lansate si de HP si Gateway. Dell a refuzat sa ofere si alte detalii despre XPS One dar a anuntat ca sistemul poate fi comandat pe pagina web oficiala a companiei.

vineri

Istoria laptopurilor

Când spui portabilitate, în domeniul IT, te gândeşti imediat la laptopuri. Sau notebookuri, depinde cum îţi place să le spui. Unii şi le cumpără pentru că au cu adevărat nevoie de ele. Alţii doar pentru că aşa e trend-ul . Acum la modă e ca în orice emisiune TV, talkshow, ştiri sau de sport, prezentatorul sau realizatorul să aibă cu el şi un notebook. Nu ştiu cât îl foloseşte, dar dă bine ca element decorativ. Însă laptopul nu a fost întotdeauna aşa portabil şi performant cum este acum. Ba chiar primele versiuni erau atât de grele şi de mari, încât puteau fi transportate cu mare dificultate. Aceasta este ironia tehnologiei: ne aduce avantaje la care nici nu ne-am fi gândit, pentru ca noi să râdem când privim în urmă la primele prototipuri. Primul concept care s-a apropiat de ceea ce avea să devină laptopul pe care îl cunoaştem azi a fost Dynabook. Conceput de Alan Kay şi dezvoltat de Xerox PARC la începutul anilor '70, Dynabook a constituit baza de plecare a laptopurilor. Un deceniu mai târziu şi-a făcut apariţia primul model comercial. Lansat în 1981, Osborne 1avea la bază sistemul de operare CP/M şi era mult mai mare şi mai greu decât laptopurile moderne. Din poză, se poate observa că ecranul CRT de care beneficia era minuscul. În ciuda dimensiunilor şi a greutăţii mari, Osborne 1 a avut un impact major asupra industriei, fiind primul computer pe care oamenii îl puteau lua cu ei. Însă Osborne 1 nu funcţiona pe baterii, trebuia alimentat la priză. Un alt model notabil a fost Compaq Portable, lansat în 1983. La vremea aceea, IBM Personal Comper devenea platforma standard pe piaţa PC-urilor. Compaq Portable care avea la bază MS-DOS era într-adevăr mai uşor de transportat decât Osborne 1, însă nici acesta nu funcţiona pe baterii. 1982 este anul în care Bill Moggridge, un designer industrial britanic, a lansat GRiD Compass 1101. Acesta este primul model care a beneficiat de designul de tip clamshell, în care laptopul se închide prin suprapunerea ecranului cu tastatura. GRiD Compass 1101 costa la acea vreme între 8.000$ şi 10.000$. Vremea laptopurilor cu baterii avea să vină în 1983, când Epson a început să comercializeze pe scară largă modelul HX-20 (anunţat iniţial în 1981). Acesta se alimenta cu baterii reîncărcabile nickel-cadmium şi dispunea de o tastatură cu numai 84 de taste. HX-20 avea un LCD mic, cu rezoluţie de numai 120 X 32 pixeli, 4 linii de text şi maxim 20 de caractere pe o linie.

Primul mare succes comercial din perioada de început a laptopurilor l-a constituit Kyocera Kyotronic 85, vândut la început numai în Japonia. Din portofoliul software al lui Kyocera Kyotronic 85 făceau parte un interpretator BASIC şi un editor de text (furnizate de tânăra pe atunci companie Microsoft), despre care legenda spune că însuşi Bill Gates ar fi pus umărul la scrierea codului. Spre sfârşitul anilor '80 laptopurile erau deja populare în rândul clienţilor de business. Marea problemă la acea vreme era că prin reducerea inevitabilă a dimensiunilor, se limita şi funcţionalitatea produselor. Acesta a fost şi cazul modelului NEC UltraLite care cântărea numai 2 Kgdar stoca informaţiile pe dischetă. În 1989 şi-au făcut apariţia modelele din seria Compaq LTE, primele laptopuri care includeau harddisk. Macintosh Portable 1989 a fost şi anul în care Apple a intrat în scenă. Macintosh Portablea fost apreciat la acea vreme pentru calitatea ecranului şi durata de viaţă a bateriei, însă a dezamăgit prin vânzările reduse pe care le-a realizat. Apple s-a revanşat doi ani mai târziu când a lansat seria PowerBook. Laptopurile din această serie au avut marele merit de a introduce o serie de elemente ce aveau să constituie standardul domeniului: trackball-ul, touchpad-ul, designul tastaturii şi locul liber pentru odihna palmelor, placa de reţea. Apple PowerBook Un an important în dezvoltarea laptopurilor a fost 1995, când Microsoft a lansat sistemul de operare Windows 95. Acesta era primul sistem de operare care includea funcţii de power management. Până atunci fiecare producător avea propriul standard de optimizare a duratei de viaţă a bateriei. Windows 95 a avut meritul de a crea un standard comun, însă producătorii s-au plâns că, în acest fel, nu mai pot inova şi dezvolta noi tehnologii care să îmbunătăţească viaţa bateriei. Tot Windows 95 este răspunzător de trecerea laptopurilor pe procesoare Intel Pentium şi adoptarea unităţilor optice. Anii '90 au însemnat creşterea popularităţii laptopurilor şi totodată scăderea treptată a preţurilor. Ultimul deceniu al celui de-al doilea mileniu a adus o serie de tehnologii ca senzorii de citire a amprentelor, îmbunătăţirea funcţiilor de conectivitate şi stocare a datelor, calitatea superioară a ecranelor pe cristale lichide, baterii cu durată de viaţă mai mare şi procesoare economice. Este interesant de urmărit ce ne va rezerva în viitor dinamicul domeniul al laptopurilor. La capitolul portabilitate nu cred că mai pot fi aduse multe imbunătăţiri. Performanţa şi durata de viaţă a bateriilor sunt domeniile pe care producătorii ar trebui să se concentreze. Scăderea preţurilor este inevitabilă, ca în orice segment IT, în timp ce extinderea Internetului wireless nu poate avea decât un rol pozitiv în popularizarea laptopurilor.
sursa:go4it.ro

Apple spioneaza utilizatorii lui iphone, conform hackerilor

Conform lui XianLi, unul dintre membri comunitatii online de hackeri botezata Hackint0sh, iPhone isi spioneaza utilizatorii. Dovada este prezenta in mostra de cod pe care o puteti admira mai jos. Se pare ca aplicatiile Bursa si Meteo trimit numarul IMEI al utilizatorului catre Apple. Acest numar este unic si identifica un iPhone, legandu-l de informatiile personale ale fiecarui utilizator. De asemenea se pare ca producatorul lui iPhone va primi si informatii despre natura site-urilor pe care le vizitati. Nu exista inca o dovada clara cum ca Apple ar folosi aceste informatii cu un scop, dar codul arata ca, de fiecare data cand accesati o serie de informatii detaliate asupra unor actiuni de la bursa, numarul dumneavoastra este trimis ca "embedded" in URL. Acest numar poate fi "incrucisat" cu IP-ul utilizatorului si cu informatiile din baza de date Apple sau cu cea a partenerilor companiei, rezultand o serie de date extrem de utile in procesul de marketing. Conteaza cu adevarat faptul ca gigantul producator stie ca in aceasta clipa verifici cotatiile la bursa sau date meteo din Maldive? Daca informatia este confirmata, unii utilizatori vor protesta, in vreme ce altii vor ramane nepasatori, de vreme ce si Google pastreaza informatii in legatura cu tendintele dumneavoastra de web browsing.Lucrurile se vor schimba in cazul lui GPhone, de vreme ce handsetul va putea utiliza informatiile clientilor sai pentru campanii mai eficiente de advertising, sursa principala de venit pentru Google. Legatura dintre codul IMEI si informatii legate de browsing difera de cookie-uri. Atunci cand accesati un site ca un utilizator anonim, iar acesta stocheaza un cookie in browserul dumneavoastra, nu se vor cunoaste informatii personale. Pe deasupra, puteti sterge cookie-ul din computer sau il puteti evita setandu-va browserul astfel incat sa evite astfel de mini-intruziuni. IMEI, totusi este un cod unic de identificare, de care nu puteti scapa, dar cei de la Apple au spatele acoperit cu licenta iPhone. Credeti ca Apple ar trebui sa isi doteze terminalele cu o optiune "privacy", care dupa ce veti fi de acord cu licenta sa permita recoltarea informatiilor personale? sursa:www.mobilissimo.ro

Albumul foto din breloc de la Genius

Genius anunță: Pentru ca tu să poţi lua cu tine oriunde cele mai frumoase amintiri din vacanţă, concediu, sau evenimentele importante la care ai fost prezent, Genius ţi-a pregătit o surpriză mare, de dimensiuni mici: un breloc în care poţi păstra până la 80 dintre fotografiile tale preferate prin simpla download-are a imaginilor din PC. Mai mult decât atât, pentru a putea derula cu uşurinţă toate amintirile, această inovaţie de la Genius, brelocul DPF-101K, este prevăzut cu funcţia Slide Show, automat sau manual, iar pentru stocarea a cât mai multor imagini, brelocul prezintă un software special de compresie compatibil cu Windows Vista, XP şi 2000. Pe lângă toate aceste funcţii, inovativul breloc de la Genius este dotat cu ceas şi calendar, utilizatorul putând opta pentru afişarea acestora pe display-ul încorporat şi consulta astfel aceste informaţii de fiecare dată când are nevoie. Brelocul a fost de curând lansat la nivel internaţional urmând ca până la sfârşitul anului să fie disponibil şi pe piaţa din România. Specificaţii: Mărime display: 1.0’’ Memorie: internă care poate stoca peste 80 de fotografii Format poze: .jpg/.bmp Funcţii: Slide Show, Delete, Calendar şi Ceas Interfaţă: mini USB 2.0 cu conectare la PC Durată baterie: 3 – 4 ore Încărcare baterie cu ajutorul cablului USB – pentru o încărcare totală este nevoie de 2.5 ore încărcare Compatibil cu Windows Vista, 2000, XP Dimensiuni: L45,5 x l38 x H12,5 Greutate: 23g
sursa: www.gadgetmania.ro

joi

Vrei sa dai un telefon? Pune mouse-ul la ureche!

Daca pana acum credeai ca este imposibila combinatia 2 in 1, mouse si telefon intr-un singur dispozitiv, iata ca incepand din acest an Genius a lansat la nivel mondial, urmand ca pana la sfarsitul anului sa lanseze si in Romania, Navigator 380 Laser Mouse, un dispozitiv 2 in 1 - mouse optic si telefon – menit sa faciliteze la maximum comunicarea cu prietenii prin intermediul Instant Messenger. Noull mouse integreaza atat functiile unui mouse optic obisnuit prezentand trei butoane stanga/dreapta si scroll cu o viteza de actionare de 1.200 dpi pentru navigarea si accesarea cat mai rapida a aplicatiilor pe Internet, cat si functii de telefon care pot suporta peste sase tipuri de Instant Messengers: Skype, MSN, Yahoo, GoogleTalk, QQ si AIM. Functia de telefon prezinta sapte butoane deschis/inchis, inainte/inapoi, volum ajustabil precum si tasta OK pentru acceptarea apelurilor VOIP. Navigator 380 este un accesoriu portabil, usor de utilizat, cu un design de tip slim, pretabil in special pentru notebook-uri. Mouse-ul este prevazut cu led si sonerie pentru anuntarea primirii apelurilor telefonice prin intermediul Instant Messenger, pentru sonerie fiind necesara pornirea speaker-ului de la PC. Specificatii: Mouse optic si telefon prin Internet prin deschiderea clapei ca la telefonul mobil; LED sau sonerie pentru anuntarea apelurilor telefonice; Sapte butoane pentru telefon: Pornit/ Oprit, Volum ajustabil tare/ incet, inainte/ inapoi, OK pentru acceptarea apelurilor telefonice; Design minimal si pretabil pentru notebook
sursa:pcword.ro

luni

Zece sfaturi pentru cumparaturi sigure prin internet

Intuitie, precautie, discretie si informare...acestia sunt termenii cheie pe care ar trebui sa-i avem in vedere atunci cand cumparam produse cu ajutorul internetului. Multora dintre noi le e frica de acest mod de a plati deverse lucruri sau servicii, dar daca urmam sfaturile Centrului European al Consumatorului, riscurile aproape ca devin inexistente. Inainte de toate, nu trebuie sa ne gandim ca daca cumparam prin internet nu e nevoie de aceleasi garantii ca la cumparaturile directe de la magazin. Suntem consumatori si avem aceleasi drepturi si obligatii. Ziarul "Gardianul" va prezinta cele zece sfaturi ale Centrului European al Consumatorului: Cum sa previi furtul de identitate 1. E nevoie de timp. Dedicati ceva timp cumparaturilor pe care le veti face, deoarece trebuie sa actionam cu prudenta. Nu este indicat sa cumparam de pe prima pagina de internet pe care o deschidem. Inainte, ar fi mai bine sa ne uitam si pe alte pagini si sa comparam atat preturi, cat si conditii. 2. Intuitia este importanta. De fapt, este vorba despre un simt comun. Nimeni nu face niciun cadou, nici pe internet, nici in magazine si nici pe strada. Asa ca daca un anumit produs are un pret prea mic pentru a fi real, trebuie sa fim neincrezatori. 3. Adresa. Nu putem avea incredere in firme care nu au adresa fizica sau care nu ofera macar un numar de telefon pentru contact. Daca exista adresa fizica, aceasta ar trebui verificata pe o harta. Alte lucruri la care ar trebui sa ne uitam sunt greselile ortografice, care arata cat de serioasa este firma, sau daca este o firma noua sau necunoscuta. Nu este indicat sa cumparam produse daca identificam anumite lucruri care ni se par suspecte sau daca reprezentantii firmei nu raspund la telefon. 4. Pagini de internet din strainatate. Atentia trebuie dublata cand este vorba despre un site din alta tara, pentru ca legislatia legata de securitate sau de tranzactii comerciale poate sa fie diferita. Daca exista vreo nelamurire legata de un site ce apartine unui stat membru UE, putem cere informatii de la Centrul European al Consumatorului. Daca este vorba de un stat din afara UE, putem cere informatiile de la ambasada statului respectiv. 5. Securitate. Pentru a sti daca un site este sigur sau nu, trebuie sa ne uitam la adresa acestuia. Un site sigur incepe cu "https://". "S"-ul final indica faptul ca acea pagina este sigura. De asemenea, trebuie sa ne uitam si in josul paginii, unde apare o imagine cu un lacat inchis sau o cheie, ceea ce la fel, indica o pagina sigura. Exista in navigatoarele de internet un alt indicator dupa care ne putem uita, numit "Secure Socket Layer" (SSL). 6. Conditii. Trebuie sa fim bine informati despre conditiile de contractare sau de cumparare a produsului inainte sa-l platim. Cele mai importante informatii pe care trebuie sa le stim sunt: daca suntem nevoiti sa inapoiem produsul, cine plateste cheltuielile de livrare, daca exista restrictii geografice si care sunt modalitatile de plata. 7. Informare completa. Toate firmele care ofera servicii prin Internet trebuie sa explice care este politica lor si ce vor face cu datele noastre personale. Trebuie sa citim cu mare atentie aceste informatii. 8. Discretie. Nu trebuie sa exageram cu datele personale pe care le oferim vanzatorului. Normal ca exista informatii cum ar fi numele sau adresa, care sunt absolut necesare pentru a cumpara diverse produse. Dar unele firme obisnuiesc sa ceara si alte informatii, cum ar fi obisnuinte de consum, numere de telefon, date intime, informatii pe care le folosesc in scopuri comerciale. Niciodata nu trebuie sa raspundem la o intrebare pe care o consideram inadecvata cumparaturii pe care o realizam, iar daca este obligatorie, putem cauta un alt site unde nu ni se cer astfel de informatii. 9. Plata. Platile prin internet au aceleasi riscuri ca si in cazul cumparaturilor prin telefon sau dupa catalog. Cel mai sigur mod este plata ramburs. Daca nu exista aceasta optiune, se poate plati cu carte de credit. Riscul acestui tip de plata este expunerea numarului inscris pe cartea de credit, ceea ce ar trebui sa ne conviga sa ne asiguram inca o data ca pagina respectiva este sigura. Din fericire, tot mai multe banci implementeaza sisteme de securitate care impiedica accesul la cartea de credit prin simpla cunostinta a numarului inscris pe aceasta. 10. Confirmarile. La finalul procesului de plata, apare o pagina care rezuma tranzactia efectuata si care se trimite de obicei si pe adresa de mail. Trebuie sa pastram copii al acestor documente. Numai asa vom putea face o reclamatie in caz de neintelegere. sursa: Gardianul

marți

Lectii de la FBI. Sau de ce sa te feresti cand iesi pe Internet

Cati dintre noi stiu oare ce trebuie sa faca si sa nu faca pe un calculator conectat la Internet? Cate dintre firme, manageri, antreprenori cunosc notiunile de baza pentru protectia afacerilor lor? Putini. Nu ne propunem sa predam lectii de securitate pentru incepatori dar credem ca, din cand in cand, ar fi bine sa ne reamintim cateva reguli esentiale pentru a actiona in siguranta in mediul electronic modern. Ce ar trebui sa faca utilizatorii obisnuiti? 1. Sa nu distribuie mai departe emailurile nesolicitate. Multe dintre ele contin cod malitios care ar putea infecta computerele cunoscutilor sau prietenilor. 2. Sa nu urmeze niciodata un link dintr-un email nesolicitat, chiar daca link-ul se cheama "unsubscribe"; un simplu click pe un astfel de link poate confirma ca adresa de email e valida si ca utilizatorul e dispus sa urmeze link-urile din mesaje nesolicitate. O astfel de adresa se revinde ulterior cu un pret bun. 3. Sa nu dezvaluie online date personale sau bancare daca intr-un email sau pe o pagina web i se solicita acest lucru iar mesajul pare sa provina de la banca sa, operatorul telecom care ii furnizeaza servicii sau de la oricare alta firma cu care are legatura. 4. Cand efectueaza tranzactii online sa fie foarte atent in ce pagina introduce datele cardului. aceasta trebuie sa fie securizata (https in adresa, in loc de http; sa aiba un lacatel inchis pe ecran, in partea din dreapta jos). pe cat posibil sa verifice certificatul de securitate al comerciantului daca are dubii in privinta acestuia. 5. Sa deschida fisiere atasate in mesaje pe care le asteapta sau care provin de la cunoscuti. 6. Sa stearga orice mesaje nesolicitate sau suspicioase fara sa le deschida. 7. Sa nu urmeze link-urile primite prin email sau instant messaging, chiar de la persoane cunoscute, decat daca link-urile vin in urma unei discutii, sau daca expeditorul da o explicatie referitoare la link. 8. Sa scaneze fisierele venite prin aplicatiile de tip Intant Messaging (IM) cu aplicatii de securitate moderne, care ofera aceasta functie. 9. Cand navigheaza pe Internet sa aiba activ un soft de securitate cat mai performant care sa ii protejeze in fata amenintarilor web diverse. 10. Sa mentina sistemul de operare, browserul Internet si aplicatiile care se conecteaza la Internet (Instant Messaging, client de email, media player) actualizate.11. Sa solicite de la furnizorul de servicii Internet (ISP) detalii referitoare la gradul de securitate pe care acesta il ofera impotriva diverselor tipuri de malware; de exemplu, sunt provideri care ofera scanarea antivirus si antispam a mesajelor email. Firmele, care au devenit in ultimul timp tintele preferate pentru atacatori, ar trebui: 1. Sa implementeze politici de securitate multi-nivel care sa protejeze compania complet, de la gateway-ul Internet si gateway-ul de mesagerie pana la statiile de lucru ale angajatilor sau serverele companiei. 2. Sa foloseasca un sistem de detectie si prevenire a intruziunilor (IDS/IPS). 3. Sa mentina actualizate sistemele de operare, browserele si aplicatiile de tip IM. 4. Sa le comunice angajatilor informatii despre ultimele amenintari informatice, simptomele unei infectari, sa le arate cum sa protejeze serverele, calculatoarele personale dar si dispozitivele mobile (laptopuri, PDA-uri, telefoane), exact ca in cazul utilizatorilor casnici. 5. Sa ii pregateasca pe angajati sa solicite suportul departamentului IT daca: performantele generale ale calculatorului se reduc, daca unele fisiere sunt corupte sau par a fi sterse astfel incat nu mai sunt accesibile, daca aplicatiile utilizate frecvent nu mai functioneaza optim, daca se constata o reducere vizibila a spatiului pe hard-disc sau o incarcare excesiva a memoriei PC-ului. sursa: dailybusiness.ro

luni

Plasma versus LCD

Cel mai recent studiu al Synovate privitor la parerea consumatorilor despre televizoarele cu ecran plat cu dimensiuni de la medii la mari indica o preferinta clara a acestora pentru ecranele cu plasma inaintea LCD-urilor: 61 la suta dintre participanti prefera plasma in locul LCD-ului. Sondajul a relevat de asemenea faptul ca performanta culorilor, calitatea negrului si contrastul sunt elementele importante care determina performanta superioara a imaginii oferite de plasma. Studiul a fost realizat in vara acestui an si a fost comandat de Panasonic, Pioneer si Hitachi. Au fost implicati 1398 de consumatori din sapte tari europene, invitati la un test orb in care au vizionat un clip video de Inalta-Rezolutie 1080i de 90 de secunde pe modele de plasma (W)XGA si LCD-uri full HD de 42 de inci si 50 de inci. Procedura de testare a reprodus conditiile de vizualizare casnice. Inainte de demonstratie, cercetatorii le-au explicat participantilor opt "atribute de calitate” (cum ar fi culoare, contrast si calitatea culorii negre). Participantii au fost rugati sa evalueze importanta pe care ei considera ca o au acesti factori pentru calitatea imaginii, care dintre ecranele cu plasma, LCD-uri, sau ambele au oferit performanta optima in aceste categorii si care televizor a produs cea mai buna calitate per ansamblu. Plasma a fost considerata a fi tehnologia superioara per ansamblu si a fost considerata de asemenea ca fiind cea care ofera cea mai buna performanta pentru fiecare din cele opt atribute de calitate. Dupa aceasta, respondentii au vazut filmul si au fost din nou chestionati despre opiniile lor legate de atributele de calitate si performanta ecranului per ansamblu. Studiul a scos la iveala ca plasma a fost preferata pentru toate aspectele, dar suportul pentru aceasta tehnologie a fost evident mai ales la aprecierea calitatii culorii negre (70 la suta dintre consumatori au fost de parere ca plasma produce un negru optim); un criteriu pe care consumatorii il considerau de mica importanta inainte de a vedea ecranele. Plasma a obtinut un punctaj mare si la evaluarea rezolutiei, in pofida faptului ca modele de LCD-uri Full High-Definition evaluate aveau o rezolutie nativa mai mare decat cea a ecranelor cu plasma (W) XGA. Numarul consumatorilor care au considerat ca rezolutia este livrata optim de LCD-uri a scazut de la 34 la suta la 30 de procente dupa vizionare. Ratingul rezolutiei oferite de plasma a crescut de la 38 la suta la 44 de procente.
sursa:pcworld.ro

10 lucruri care ar trebui sa fie in viitorul Mac Pro de la Apple

Computerele Apple profesioniste, care acum folosesc cipurile Intel Xeon Cloverton cu pana la 3Ghz sunt denumite de Apple „workstations” si ofera configuratii quad- si eight-core. Viitoarea suita de desktop-uri Mac Pro va contine computere rapide si preturi pe masura, pretul unitatilor eiht-core pornind de la 3.997 de dolari. Cea mai noua generatie Mac Pro, desi a beneficiat de schimbari radicale odata cu trecerea din 2006 la cipurile Intel, are un design aproape neschimbata fata de computerele care aveau incorporate cipurile PowerPc. Dar trecerea la Penryn ar putea semnifica o schimbare majora a vechiului design Mac Pro. Penryn este primul cip Intel sub 45nm si ofera un front-side bus mai rapid, mai multa memorie de Nivel L2 cache, este mai eficient din punct de vedere energetic si prezinta un nou set de instructiuni (SSE4). Avand in vedere aceste caracteristici, iata unele lucruri pe care utilizatorii Mac se asteapta sa le vada in viitorul Mac Pro: 1. O noua carcasa. Zvonurile spun ca vechea carcasa din aluminiu a computerului Mac Pro in sfarsit se va micsora. Utilizatorii au nevoie de mai multe prot-uri audio/USB/Firewire in fata, cu spatiu pentru patru sloturi interne de 3,5 inci si doua drivere optice de 5,25 inci – care acum sunt oferite de Mac Pro-uri. O carcasa care sa poata fi deschisa cu mai mare usurinta ar fi, de asemenea, apreciata de administratorii de sisteme, la fel ca si o greutate redusa. 2. Optiune Blu-ray, nu numai pentru editare de film dar si pentru a stoca 50GB de date pe un singur disc – perfecta pentru trimiterea unor cantitati mari de fisiere (cum ar fi filmele high-definition) unui client sau unui utilizator. De asemenea, DVD-urile – chiar si cele duble de 8GB – sunt prea mici. Este timpul ca Apple sa se puna la punct cu generatia viitoare de drivere optice. 3. Sisteme de racire mai silentioase. Ventilatoarele actualului Mac Pro sunt de multe ori prea zgomotoase si plictisitoare. Carcasele care contin solutii lichide de racire, desi sunt mai costisitoare, reprezinta o solutie mult mai eleganta. 4. Economie de energie. Ar fi cazul ca Apple sa reduca din energia electrica folosita de computerele sale. Este placut sa nu scada intensitatea luminii din camera atunci cand aprind calculatorul. 5. Penryn. Stiu ca revsita The Inquire a anuntat ca Apple vrea sa dea utilizatorilor ce-i mai bun de la Intel. Ce solutie mai buna pentru a oferi performanta si pentru a reduce consumul de energie electrica decat cipul Penryn de 45nm. 6. Spatiu de stocare eSata extern. Firewire 800, introdus pe piata in 2003, nu mai face fata ca spatiu de stocare extern high-speed si a devenit depasit. eSATA de 3Gb pare o solutie mult mai buna. 7. Suport video puternic: sa dispara HDMI. Cum ar fi daca utilizatorii ar putea sa faca prezentari pe un HDTV fara a fi nevoiti sa foloseasca un adaptor? Aceste functii ar costa foarte putin. HDMI este deja disponibil pe Apple TV deci stim ca se poate. De fapt, ar putea fi adaugate chiar doua porturi HDMI. Sa folosesti doua televizoare hi-def de pe un singur Mac Pro prin intermediul HDMI ar fi extrem de cool. 8. Ethernet de 10GB. Daca nu acum cand? Daca nu Apple atunci cine? Cardurile Ethernet de 10GB incep sa beneficieze de reduceri de pret in valoare de 100 de dolari si sunt chiar mai ieftine atunci cand sunt incorporate pe o placa de baza. Pretul pentru swiche-urile pe care le folosesc sunt si ele mai ieftine in ultimul timp. Poate ca Apple nu trebuie sa le puna pe toate modelele Mac Pro, dar ar fi foarte potrivite pentru varfurile de gama. 9. Hardware standard RAID. In urma cu cateva luni, Apple a introdus un card suplimentar in valoare de 1000 de dolari care transforma porturile SATA de pe Mac Pro intr-o configuratie RAID hard-core. 10. Rentabilitate. Nu vorbesc despre 399.99 de dolari. Trebuie coboata putin bariera. Poate am putea gasi ceva mai ieftin de 2000 de dolari, macar la extremitatea de jos a gamei. Si inca ceva! Hai sa nu asteptam pana la Macworld San Francisco pentru a urca pe rafturi urmatorul Mac Pro. Vin sarbatorile si cunosc cel putin un impatimit al computerelor care ar vrea sa vada un asemenea cadou sub brad. Adaptare dupa Seth Weintraub sursa: pcworld.ro

Primul virus pentru MAC

Primul Trojan ascuns intr-un fals codec video pentru Apple Macintosh a fost identificat la 1 noiembrie de catre Intego, un producator de software de securitate pentru Mac. Aplicatia pretinde a fi un codec video gratuit – adesea fiind postata pe site-urile pornografice – pentru a pacali victimele infierbantate sa-l descarce. Totusi, nu este nici pe departe un codec video. Mai degraba, este o bucata de malware creata pentru a compromite calculatorul victimei. Desi exista o multime de codecuri false pentru Microsoft Windows postate pe site-urile Web din prezent, Integro l-a regasit pe primul pentru Macintosh. “Acesta este cu siguranta primul codec fals pentru Mac,” declara Alex Eckelberry, CEO-ul companiei antispyware Sunbelt Software. “Exista o multime de astfel de aplicatii pentru Windows ce utilizeaza tactice de inginerie sociala pentru a convinge utilizatorii sa le descarce. Acesta, primul pentru Mac, modifica DNS-ul desktop-ului pentru a-l deturna si pentru a redirectiona utilizatorii catre alte site-uri.” Eckelberry declara ca Web Adultbookings.com este unul dintre site-urile pe care se regasea falsul codec, insa de obicei, astfel de aplicatii malware sunt mult mai larg raspandite. “Sunt platiti pentru asta,” declara Eckelberry, adaugand ca debutul falsului codec pentru Mac sugereaza ca autorii deloc amatori de malware isi indreapta atentia si spre produsele Apple, chiar daca nu imbratisate de un public atat de vast ca aplicatiile Microsoft. sursa: pcworld.ro